čtvrtek 5. září 2013

Cheesecake

Tvarohové koláče miluju a proto mé srdce zaplesalo nadšením, když jsem našla recept na falešný cheesecake bez sýra, ve kterém se schovávají hned tři vaničky tvarohu a s těstem se není třeba zbytečně složitě patlat. O něco podobného jsem se snažila už několikrát, ale buď byl koláč ve finále extra tenoučký a nebo chutnal spíš jako vanilkový puding, než jako cheesecake (proč asi Lucko? Protože jsi měla doma jenom jeden tvaroh a jeden vanilkovej puding v prášku... :D).
Na tenhle výtvor ale nedám dopustit a stává se teď číslem jedna v mé receptové hitparádě. Jestli někdy půjdu do Prostřeno!, už mám ohledně kolonky "dezert" v mém menu jasno :D
Takže vám teď ukážu, co může zpříjemnit nemilé a hlavně odporně brzké ranní vstávání >>


Na tvarohový dort budeme potřebovat: (forma - průměr 24 cm)

KORPUS
- 2 balení BeBe jemných sušenek (ty červené čtvrečkové) / nebo jiných celozrnných sušenek (použijte cca 250g)
- mléko

TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 3 vaničky odtučněného tvarohu
- 400 g bílého jogurtu = velké balení (nebo 3 kelímky malých bílých jogurtů - 400 g, nebo 450, je to fuk :D)

- 3 vejce
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce Solamylu
- špetka soli

POSTUP
Nejdřív se vrhneme na korpus. Sušenky musíme jakýmkoli způsobem rozdrtit... ať už paličkou přes utěrku, nebo bez utěrky, nebo je rozmačkáme v obalu, já jsem vsadila na mixér a je to asi nejjednodušší cesta. Do vzniklé sušenkové drobenky začneme po lžících přidávat mléko. Množství je na vás, zkrátka musí vzniknout taková konzistence, aby drobky držely pohromadě a dala se tím vystlat dortová forma, kterou si předem vymažeme tukem.
Mělo by to vypadat zhruba takto. Drobenkou vysteleme i okraje formy.
Poté dáme péct do trouby na 180° na 10 minut.

Zatímco se nám korpus potí v troubě, připravíme si tvarohovou náplň - tzn. smícháme tvaroh, vejce, med, jogurt, škrob i sůl.
Až se nám dopeče korpus, nalijeme na něj náplň a dáme péct do trouby na 15 minut na 180°. Poté stáhneme volume na 150° a pečeme dalších cca 50 minut. Mně ta trouba peče opravdu nějak kvapem, možná, že vám to bude trvat déle. Výsledně by se měl koláč po vytažení trouby uprostřed rozsolovitě třást.
V původním receptu se píše, že by po celou dobu pečení měl být pod dortovou formou pekáček s horkou vodou, aby sušenkový korpus zůstal křupavý... já ho tam pracně nasoukala a stejně se mi rozmočil. Nakonec jsem za to ale vděčná, protože to mám mnohem radši :)
Potom dáme dort vychladnout a na závěr ho šoupneme na nějakou dobu do lednice.

 No a výsledek je báječný :) Chutná vážně jako pravý cheesecake třeba z McCafé. Možná lépe :P 
Každopádně jestli máte rýpavého tatínka, co rád všechno extra sladké, přidejte do náplně asi tak o dvě lžíce medu navíc. Nebo rovnou pár kilo cukru :D Ano, taťkovi se zdál zezačátku málo sladký (ostatně jako všechno, co jsem kdy upekla - můžu snad za to, že to tak v těch receptech stojí?! :D Navíc mně to vždycky chutná, nemám ráda přeslazené dezerty.) Nakonec si ale dort nemůže vynachválit a tajně na něj chodí do lednice i po večerech.
Co se týče kalorií na tom taky není vůbec zle - na 1 KUS ( = CCA 1/12 ) by to mělo vycházet něco málo přes 200 KCAL. Zkrátka jsou tam samé dobré věci a k snídani je to sedmé nebe, co si budeme vyprávět :)

Jestli se pustíte do pečení, přeju hodně štěstí, ať se povede! A následně taky dobrou chuť! Věřím, že se budete olizovat, v tom nejlepším případě i ostatní členové rodiny :)

2 komentáře:

  1. Vapadá úúúžasně! Hned bych si dala..hmm..mňam.. Ještě by mi ho mohl někdo upéct:D Nenapadá tě, čím nahradit sušenky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší! :) Třeba polentou, nebo listovým těstem :) Ideálně domácím, nebo pohodlně koupeným, předem vyváleným na pláty z Lidlu :D

      Vymazat

Budu ráda za každou reakci či komentář, na vše se budu snažit odpovědět :)